JobCreator        
 

Algemene weetjes

Bevolkingsdichtheid

De bevolkingsdichtheid van Spanje is één van de laagste van Europa. Er wonen slechts 82 mensen per vierkante kilometer. In België zijn dat 349 mensen en in Nederland maar liefst 495. Met ongeveer 800.000 inwoners is Valencia de derde grootste stad van Spanje, na Madrid en Barcelona.

Familienamen 

Spaanse kinderen krijgen zowel de achternaam van de vader als van de moeder. De eerste achternaam is die van de vader, de tweede van de moeder. In principe hebben kinderen dus nooit exact dezelfde achternaam als de ouders. In Spanje verandert een achternaam niet als men gaat trouwen. Anders is het wanneer een Spaanse in Nederland met een Nederlander trouwt. Zij kan wel de achternaam van de partner aannemen. 

Naam Spanje

Spanje heeft zijn naam te danken aan de Feniciërs, het volk dat ooit een groot deel van het huidige Spanje bewoonde. Hun taal was verwant aan het Hebreeuws waarin Spanje I-sphanim werd genoemd, wat letterlijk “klipdassen” betekent. Dit diertje kwam veel voor in Libanon, waar de Feniciërs oorspronkelijk vandaan kwamen. Toen zij in Spanje heel veel konijnen aantroffen en die veel weg hadden van de klipdas gingen zij de naam I-sphanim gebruiken. Later werd dit onder de Romeinen Hispania dat ‘Land van de Konijnen’ betekent. 

Religie

70 procent van de bevolking van Spanje is katholiek, maar slechts 13 procent is praktiserend en gaat naar de kerk. 

Siësta en Mañana

De siësta is een van de gewoontes die altijd geassocieerd wordt met de Spanjaarden. Na een zware maaltijd is het voor veel Spanjaarden gebruikelijk een dutje te doen. Siësta houden is echter niet zo gewoon als je misschien denkt: ongeveer 60 procent van de Spanjaarden houdt nooit een siësta.  Hou bij het shoppen rekening met de sluitingstijden tijdens de siësta.   

De uitdrukking “mañana, mañana” staat voor rustig aan doen. Spanjaarden hechten veel minder waarde aan punctualiteit dan Nederlanders, waardoor men doorgaans later verschijnt op een gemaakte afspraak. 

Talen in Spanje

Het officiële Spaans wordt Castilliaans genoemd. Totaal spreken circa 600 miljoen mensen over de hele wereld Spaans, waarvan 400 miljoen Spaans als moedertaal hebben.

Naast het Castilliaans kent Spanje nog 4 andere officiële talen, namelijk Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Het Valenciaans is een afgeleide van het Catalaans. Valencianen zijn een trots volk en communiceren het liefst in het Valenciaans in plaats van Spaans. Posters op straat, informatie in metrostations en alles van de gemeente is eerst geschreven in het Valenciaans en daarna in het Castilliaans. 

UNESCO werelderfgoed

Spanje is het derde land ter wereld (na Italië en China) met de meeste plekken en gebouwen die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard. In totaal zijn het er 47. De Sagrada Familia in Barcelona en het Alhambra in Granada zijn hiervan de twee meest bezochte.