Sanolin
Personal Lifestyle Coaching

Bijzondere weetjes

Dinsdag de 13 e

In Spanje is vrijdag de 13e geen ongeluksdag, maar dinsdag de 13e.  Dat in de meeste landen vrijdag de 13e wordt gezien als ongeluksdag houdt verband met de kruisiging van Jezus, wat samenviel met het ongeluksgetal 13. Op vrijdag de 13e voltrokken de Romeinen altijd doodvonnissen, wat ook in Engeland gebeurde. Bovendien heeft 13 een negatieve bijklank in de christelijke wereld vanwege het feit dat 13 personen aanwezig waren tijdens het laatste avondmaal.

 Een verklaring dat niet vrijdag maar dinsdag een ongeluksdag is in Spanje kan zijn dat de dinsdag in het Spaans is vernoemd naar de Griekse god van de oorlog Mars (“Marte” in het Spaans) en dinsdag daardoor een dag van bloed, geweld en vernieling zou zijn.  Bijgelovige Spanjaarden geloven in het gezegde “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes”, wat zoiets betekent als: op dinsdag trouw je niet, ga je niet aan boord en blijf je thuis.

Druiven eten tijdens Oudjaar

Oud en nieuw in Spanje is best anders dan in Nederland. Ben je tijdens de feestdagen in Valencia, dan zul je dus heel andere tradities meemaken. Op Oudejaarsavond (Nochevieja) eten de Spanjaarden op iedere klokslag (campanada) om 12 uur ’s nachts een druif (uva) voor een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuw jaar. Het eten van ‘Las doce uvas de suerte’, één voor elke maand van het jaar, is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910. Lukt het je alle 12 de druiven tijdens de 12 klokslagen op te eten, dan zul je in het nieuwe jaar 12 maanden geluk hebben.

Vergeet ze dus vooral niet van te voren te kopen! Sommige mensen spelen wel een beetje vals door de druiven van te voren ontvellen. Op die manier is het makkelijker de druiven in hoog tempo op te eten. De nieuwjaarswensen beginnen pas na de 12 klokslagen, zó belangrijk is deze traditie!

Jaarlijks worden circa 2 miljoen kilo druiven verkocht alleen voor deze speciale viering, waarmee een geschatte omzet van 30 miljoen euro gepaard gaat die goed is voor meer dan 13.000 banen.

De place to be in Valencia op Oudejaarsavond is Plaza Ayuntamiento. Er vinden op 31 december twee feesten plaats. Van 11u tot 12.30 ’s ochtends is er een nieuwjaarsfeest voor kinderen. Er is muziek en om 12u ’s middags luiden de klokken.

 ‘s Avonds begint het echte Nieuwjaarsfeest om 22.30 uur. Er is veel muziek en vlak voor 12 uur is er een lichtspektakel op de muren van het stadhuis gedurende vijf minuten. Daarna luiden de klokken het nieuwe jaar in en worden tegelijkertijd de duiven gegeten. Vervolgens is er vuurwerk en speelt er een DJ tot 01.45 uur.

Fietsen in Valencia

Valencia is een stad waar je prima kunt fietsen. Klik hier voor tips en adressen waar je een (elektrische) fiets kunt huren.

Mayonaise

De oorsprong van mayonaise wordt nog betwist. In 1756 meerde een Franse oorlogsvloot aan in Mahón op het eiland Menorca om de Britse vestigingen aan te vallen. Met succes! Om hun overwinning te vieren, bereidden de Fransen een feestmaal. Maar niet alle ingrediënten waren voorhanden, dus de koks moesten hier en daar wat experimenteren. Uit die probeersels zou het sausje 'mahonesa’ zijn ontstaan, vernoemd naar de havenstad.  

Men zegt dat...

De kathedraal van Valencia (La Seu) is  zeker de moeite waard om bezocht te worden. Er wordt beweerd dat de ‘echte’ heilige graal, die gebruikt zou zijn door Jezus tijdens het laatste avondmaal, zich in de kathedraal bevindt. Deze zou door Petrus naar Rome zijn meegenomen en in 1432 in Valencia zijn overgebracht.

In de kathedraal bevindt zich ook het standbeeld van de Virgen del Buen Parto, die borg zou staan voor een soepele zwangerschap. Om die reden maken veel zwangere vrouwen uit bijgeloof gedurende hun zwangerschap elke maand een rondje door de kathedraal en knielen zij bij het beeld. Voor hen is dan de toegang tot de kathedraal gratis.

Parkeren

Het is niet eenvoudig om je auto in Valencia langs de openbare weg te parkeren. Valencia kent echter een paar goede parkeergarages, waaronder die onder de Mercado Central. Parkeren is erg goedkoop in vergelijking tot Nederland.

Spaanse griep

 De pandemie uit 1918 met de naam Spaanse griep is niet is Spanje uitgebroken. Omdat Spanje het eerste land was dat het nieuws naar buiten bracht, kreeg de griep deze naam. 

Spaanse volkslied

Het Spaanse volkslied, dat sinds 1770 een van de oudste van Europa is, heet La Marcha Real maar heeft geen tekst. Daarom hoor of zie je Spanjaarden nooit meezingen wanneer hun volkslied wordt gespeeld. 

Vleermuis in Valencia, de “Rat Penat”

Op veel plekken in Valencia, waaronder in het stadswapen van de stad en bovenin het stadhuis, kom je beelden en afbeeldingen van een vleermuis tegen. De vleermuis maakt ook onderdeel uit van de vlag van de voetbalclubs Valencia C.F. en Levante U.D.. Er bestaat een verhaal dat Jacobus I op een nacht wakker werd van een vleermuis die zijn kamer was binnengekomen. Hierdoor werd hij opmerkzaam gemaakt op het naderen van de vijand, toen hij zijn aanval aan het voorbereiden was om Valencia op de Moren te heroveren. Door dit zogenaamde voorteken van de “Rat Penat” zoals de vleermuis sindsdien werd genoemd kon Jacobus I alsnog zegevieren en Valencia op 29 september 1238 bevrijden in het kader van de “Reconquista” van Spanje. Op 9 oktober maakte Jacobus I zijn intrede in Valencia, een datum die wordt gezien als de stichtingsdatum van het Koninkrijk Valencia en jaarlijks wordt gevierd.


stadswapen Valencia
vaandel FC Valencia
Vleermuis vlag FC Valencia
12 geluksdruiven oudjour_1
Levante_Unión_Deportiva,_S.A.D._logo.svg