JobCreator        
 

Las Fallas en Los Reyes

Las Fallas

Het feest dat elk jaar groots wordt gevierd in Valencia is Las Fallas. Dit feest bestaat uit uitbundige straatfeesten, lange parades, openluchtconcerten, paella kookwedstrijden en vuurwerk en natuurlijk de Falleras. Tijdens Las Fallas (wat “vuren” betekent) wordt de terugkeer van de lente herdacht. De laatste dag, 19 maart, wordt gevierd ter ere van Sint Josef (San Jose), de beschermheilige van de timmerlieden. De oorsprong wordt toegedicht aan het feit dat timmerlieden aan het einde van de winter hun werkplaatsen opschoonden en restanten hout gingen verbranden.

Eind februari start het feest met La Crida, waarbij het thema van de Fallas van dat jaar bekend wordt gemaakt. Vanaf die datum tot en met het einde van de Fallas wordt elke middag om 14.00 uur een groots vuurwerk (“mascleta”) afgestoken op het Plaza Ayuntamiento waar iedereen bij wil zijn. Op 15 maart worden de Fallas poppen (“ninots”) opgebouwd, een ceremonie die bekend staat als de Planta. De Fallas poppen beelden satirische scenes uit. Het is zowel een kinderfeest als een feest voor volwassenen. Op de avond van 19 maart worden de poppen met behulp van vuurwerk in de brand gestoken, de zogenaamde Crema. Daarbij ziet de brandweer toe op de veiligheid en ook een groot aantal “pirotécnicos”, vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in vuurwerk. Na afloop worden de resten vrij snel opgeruimd.

Elke buurt (“barrio”) van Valencia heeft zijn eigen Fallas feestcomité, ook wel Casal Faller, kortweg Casal genoemd. Ieder Casal zamelt het hele jaar door geld in onder meer door het geven van feesten en etentjes. De mannelijke leden van een Casal heten Fallero en de dames Fallera. Alle leden gaan net als hun kinderen gekleed in traditionele Fallas klederdracht, waaraan veel geld en tijd wordt besteed.

De Fallas hebben een groot economisch belang voor de stad. Tijdens de Fallas komen er tussen 1,5 en 2 miljoen bezoekers naar Valencia. De kosten worden geschat op 28 miljoen euro vanuit de gemeente, los van de overige kosten die privé en door diverse instellingen worden gemaakt. Tijdens de 2 dagen waarop bloemen worden aangeboden (“Oferanda’) op de Plaza Mare de Deu (Plaza de la Virgen) nemen 93.000 mensen deel aan de urenlang durende optochten  die op donderdag- en vrijdagmiddag en avond worden gehouden vanaf 15.30 uur tot begin van de ochtend. Er worden dan zo’n 80.000 boeketten aangeboden aan de Maagd Maria die de beschermvrouw is van de Hulpelozen. Deze boeketten bevatten meer dan 1 miljoen witte, rode en blauwe anjers. Totaal worden er ongeveer 760 poppen geïnstalleerd. De geschatte opbrengsten bedragen circa 750 miljoen euro, waarvan 550 miljoen wordt binnengebracht door de toeristen. Hiervan vloeit 70% toe aan de lokale horeca. Door de Fallas ontstaat er tijdelijk extra werkgelegenheid voor ongeveer 7.800 mensen.

Las Fallas werd in 2016 door UNESCO toegevoegd aan het cultureel erfgoed van Spanje.  Elk jaar krijgt 1 Fallas pop een prijs toegekend. Deze pop krijgt ook een plek in het Fallasmuseum dat een bezoek zeker waard is.


Los Reyes

Het feest van Driekoningen (Los Reyes Magos, kortweg Reyes) wordt in Spanje uitgebreid gevierd met cadeautjes, lekker eten en lange optochten. Op 5 januari komen de 3 koningen Melchior, Caspar en Balthazar (ook wel de Wijzen genoemd) aan in de stad of in het dorp. De kinderen zetten de avond dat de koningen cadeautjes komen brengen een bakje met water en wat brood neer voor de kamelen, zodat die kunnen eten en drinken. De Wijzen komen ’s nachts zachtjes door het raam naar binnen om de cadeautjes in de schoen van de kinderen te leggen, zoals Sinterklaas dat in Nederland doet. Het schoentje staat vaak onder de kerstboom. De volgende dag is het één groot feest. 6 januari is dan ook een officiële  vrije dag in Spanje. De Kerstvakantie duurt voor Spaanse kinderen in ieder geval tot en met Reyes.

De kinderen in Spanje krijgen veel cadeautjes wanneer zij zich goed gedragen hebben. Wanneer ze stout zijn geweest worden ze hier niet in een jute zak gestopt zoals met Sinterklaas, maar krijgen ze carbón dulce, wat steenkool voor moet stellen. Niet dat dat een grote straf is, want het is gemaakt van suikergoed. Om cadeautjes te krijgen moeten de kinderen een brief schrijven aan de Driekoningen, la carta a los Reyes Magos, waarin staat wat ze willen krijgen. Op 5 januari, wanneer de Driekoningen aankomen, kunnen de kinderen deze brief persoonlijk geven. Van tevoren zijn de Driekoningen ook al vaak te zien in winkelcentra of warenhuizen. Op 6 januari ontvangen de kinderen hun cadeautjes.

Families eten op 6 januari de Roscón de Reyes, een zoetigheid die vaak is versierd met gekonfijt fruit, vijgen en kweepeer. In Roscón de Reyes zit een verrassing (sorpresa), dit is vaak een boon. Wie deze vind mag de rest van de dag koning zijn. Roscón de Reyes wordt vaak ’s ochtends vóór het ontbijt of ’s middags na de lunch gegeten.

Dikke rijen families staan op 5 januari in de middag te wachten op de optocht, la Cabalgata de los Reyes Magos. Deze optocht wordt al gehouden sinds 1885. Tijdens de optocht komen de Driekoningen op kamelen aan gereden, beladen met cadeautjes. Er rijden sierlijke wagens voorbij, geïnspireerd op de Driekoningen en in de sfeer van het Midden-Oosten. De wagens zijn mooi versierd met felle kleuren en glitters, van alles komt voorbij. Er wordt ook snoep gestrooid naar de kinderen. Tijdens de optocht zie je ook veel lampionnen, die vroeger werden gebruikt om kwade geesten te verjagen.

De oudste en meest beroemde optocht kun je bekijken in Alicante, in het plaatsje Alcoi. In Barcelona komen de Driekoningen vanuit de zee aan. Ook in Valencia komen de koningen aan in de haven.

 

Fallas 1
Fallas 2
Fallas 3
Fallas 4
Fallas 5
Verbranding Ninot Fallas
Fallasmuseum 2
De 3 Wijzen
Roscon de Reyes