JobCreator        
 

Paella en Tapas

Paella

De traditionele paella ontstond al in de 8e eeuw in Valencia. De naam is afgeleid van de Latijnse benaming voor pan, “patella”. De rijst werd door de Arabieren in Albufera geïntroduceerd. Rijst, kip, konijn, snijbonen, tomate frito, garrofónes (witte bonen uit Valencia) en saffraan vormen de hoofdingrediënten. Tegenwoordig worden ook wel vis en schaaldieren, en soms caracoles (slakken) toegevoegd. De rijst van de Paella Valenciana wordt gekookt in een bouillon van kip en konijn, volgens de traditie in een paella-pan op houtskoolvuur. Alle ingrediënten zijn puur, verbouwd in de streek en te koop bij de Mercado Central, de monumentale en grootste versmarkt van Europa.

De meest gebruikte rijstsoorten voor de paella Valenciana zijn: Senia, Bomba, Bahía en Albufera. Deze worden vlak bij de stad verbouwd in natuurpark Albufera en bij La Huerta de Valencia, een soort grote stadsmoestuin.

Het bereiden van een verse paella duurt minimaal 40 minuten. Als je paella al na 10 minuten wordt geserveerd weet je dat deze niet vers is bereid. Paella bestel je altijd voor minimaal 2 personen. Er zijn circa 200 soorten paella’s, waaronder de Paella Valenciana (met kip, konijn en slakken), de Paella de Mariscos (met zeevruchten) en de Paella Mixta (met kip en vis). Ook is er een zwarte paella, de Arroz Negro die er weliswaar minder uitnodigend uitziet, maar wel degelijk lekker smaakt. Paella wordt doorgaans bereid op een houtvuur en in een platte pan. De variant die wat smeuïger is en wordt klaargemaakt op het vuur en in de oven wordt aangeduid als “arroz” en wordt geserveerd in een hogere pan.

Het rijstgerecht eet je tijdens la comida, de belangrijkste maaltijd voor Spanjaarden, tussen 14.00 en 16.00 uur. Dan openen de  rijstrestaurant (arrocerias) hun deuren. In de weekenden moet je zeker reserveren. Het is dan druk omdat veel families en groepen vrienden samen paella komen eten, vooral op zondag. Als er iets te vieren valt, komt er paella op tafel! Veel mensen hebben hun eigen “paellero” (paellakeukentje) aan huis of een vakantiehuisje waar men graag samenkomt met familie en vrienden om te eten. Ook het dorpje El Palmar, net buiten Valencia, is populair om paella te gaan eten. El Palmar bevindt zich midden tussen de rijstvelden en kent ruim 30 paellarestaurants. Voor of na het eten kun je een rustgevend boottochtje maken over het Albufera meer. Per persoon betaal je hiervoor circa € 5,- voor een tocht die ongeveer 3 kwartier duurt.

Als je bijna de paellapan hebt leeg gelepeld, komt het hoogtepunt: de socarrat (spreek uit als soh-kah-raht). Dit is de krokante, aangekoekte, vettige rijstlaag op de bodem die iedere goede paellamaker bewust laat ontstaan. Socarrat is het meest smaakvolle deel waarbij je je vingers aflikt.

Tapas

Tapas zijn een Spaans aperitiefhapje dat genuttigd wordt bij een (alcoholisch) drankje. Heel Spanje kent meer dan 13.000 tapasbars.  Tegenwoordig kun je tapas ook eten als maaltijd. Er zijn vele verschillende soorten tapas, waaronder , gefrituurde aardappelblokjes met een pikante ("bravas") saus en aïoli (patatas bravas), gefrituurde inktvisringen (calamares), diverse soorten ham en kaas (jamon y queso), tortilla (een soort aardappelomelet met uien), diverse kroketjes (croquetas) olijven (aceitunas) en gehaktballetjes (albondigas). In sommige regio’s worden tapas ook “pintxos” genoemd. Er wordt gezegd dat de naam “tapas” is afgeleid van het Spaanse werkwoord "tapar" dat bedekken en afdekken betekent. Om glazen tegen vliegen en insecten te beschermen werd een klein bordje (tapa) op het glas gelegd waarop je hapjes etenswaren legde. 


Arroz negro en Paella Bogavante
paella
19