JobCreator        
 

Spaanse koffie

Spanjaarden drinken graag koffie, zowel thuis als in een bar en restaurant of op een terrasje. Er zijn tal van variaties die je even moet kennen voordat je koffie bestelt en zeker weet dat je de juiste koffie geserveerd krijgt.

Café solo

Dit is een sterk (veelal klein) kopje koffie wat het meest gedronken wordt na een maaltijd maar ook soms bij het ontbijt. In andere landen, vooral in Italië, is de Café solo bekend als espresso.

Cortado

Je krijgt dan een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk. Voor veel mensen is een Cortado het meest geschikte kopje koffie aangezien deze veel op de koffie in hun eigen land lijkt, maar dan wel iets sterker smaakt.

Americano

Je kunt een Americano vergelijken met een café solo maar dan minder sterk. Een Americano wordt ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd en wordt meestal geserveerd in een grotere kop.

Café con leche

Deze variant is wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort. Dit is een grote kop koffie met warme melk die meestal wordt gedronken in de ochtend bij het ontbijt en te vergelijken is met de Nederlandse Koffie Verkeerd. In Spanje drinkt men na 11 uur veelal geen Café con leche meer, omdat men daarna liever een sterkere variant drinkt.

Carajillo  en Cremaet

 Bij de Carajillo gaat het om een klein sterk kopje koffie (Café solo of Cortado) met een scheut whisky, cognac, baileys of een andere likeur naar keuze. Deze koffiesoort wordt veel gedronken door de Spaanse mannen.

De Valenciaanse variant waarin rum is verwerkt en erg populair is heet Cremaet. Koffie, suiker, citroen, rum en kaneel zijn de ingredienten van de Cremaet. Een perfecte Cremaet gaat in een driekleurig verloop van bruin naar zwart via gouden tinten. In de koffie tref je een paar koffiebonen en een stukje citroenschil aan. De Cremaet wordt ook wel eens het toetje genoemd van de Almuerzo, dit is de tweede maaltijd van de dag (rond 11 uur) voor de Valencianen.

Klik hier voor het recept van de Cremaet.

 Café con hielo

Deze koffievariant, die in Valencia ook Café del Tiempo wordt genoemd, is populair in de warme zomermaanden, waarbij je een kopje koffie, meestal Café solo of Cortado (maar ook Café con leche als je dat liever wilt) geserveerd krijgt met suiker en een glas met ijs. Je roert eerst de suiker door de koffie (als je suiker gebruikt) en schenkt vervolgens zelf de koffie over in het glas om zo een ijskoffie te maken. Pas goed op bij het overschenken!

Cappuccino

Uiteraard is deze van oorsprong een Italiaanse koffievariant ook bekend in Spanje. Eigenlijk bestel je dan een Americano met daarbovenop óf slagroom (nata) óf opgeklopte melk. De Spanjaarden drinken niet veel cappuccino maar als ze dat al doen zal dat niet met slagroom zijn.


cremaet