JobCreator        
 

Spaanse wijn

Spanje heeft wereldwijd de meeste wijngaarden. Qua wijnproductie staat het land op de derde plaats na Italië en Frankrijk. Van alle wijn producerende landen is Spanje het meest bergachtig. De omstandigheden waaronder de druiven in grote delen van het land geteeld worden zijn hierdoor lastig en de opbrengsten per hectare zijn relatief laag. De ligging op grote hoogte levert dan misschien wel en laag rendement op, het geeft tegelijkertijd de mogelijkheid tot het maken van geconcentreerde, spannende wijnen. De Spaanse wijngeschiedenis gaat minstens 3000 jaar terug toen Fenicische handelaren een haven stichtten op de zuidwestkust, Gadir genaamd (het huidige Cádiz), landinwaarts trokken om er de stad Xera te stichten (het huidige Jerez de la Frontera), en wijnstokken plantten op de omliggende heuvels.

De regio Requena-Utiel die circa 60 km ten westen van Valencia ligt produceert prima wijnen. Er bevinden zich daar veel bodega's waar je niet alleen de lokale wijnen kunt proeven maar ook de ondergrondse wijnkelders kunt bezoeken. Een historische bodega die zeker de moeite waard is om te bezoeken is die van Murviedro. Je wordt daar vriendelijk ontvangen en voor € 15,- per persoon heb je de premium wijnproeverij, die bestaat uit 5 glazen wijn en een rijkelijk belegde plank met kaas en worst. Na afloop krijg je een glas en een fles wijn als cadeau mee. In de winkel kun je de wijn kopen die je het lekkerst vond. 

 Wijnsoorten

Tinto: Spaanse wijnmakers noemen rode wijnen tinto of vinos tintos. Het woord tinto betekent "gekleurd".

Rosado: Rosé wijnen worden in Spanje aangeduid als vinos rosados of gewoon rosados.

Blanco: Vinos blancos of blanco is de Spaanse term voor witte wijnen.

Espumosos: Als je een fan bent van mousserende wijn, dan zal je genieten van vinos espumosos, of gewoon espumosos,  de algemene term voor alle mousserende wijnen uit Spanje. Binnen de Spaanse wijnbouw is er een speciale term voor bepaalde mousserende wijnen die gemaakt zijn op een manier vergelijkbaar met de methode champenoise uit Frankrijk. Deze wijnen worden Cava genoemd.

Sherry: Ook wel Jerez genoemd, Sherry wijnen zijn versterkte wijnen die afkomstig zijn uit de regio Jerez in Spanje. Deze wijnen hebben een hoger alcoholgehalte dan traditionele wijnen, en veel van deze wijnen kunnen tientallen jaren rijpen.

 Druivensoorten

Hoewel internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc en groeiende populariteit kennen, bezetten ze nog maar een kleine 5% van de Spaanse wijngaarden. De kracht en identiteit van Spaanse wijnen zitten dan ook vooral in de druivenrassen van eigen bodem. In de volgende opsomming beperken we ons dan ook tot een aantal van de meest voorkomende inheemse druivensoorten

Blauwe   druivenrassen zijn:
  
Bobal
Cariñena
Garnacha
Garnacha tintorera
Graciano
Mencía
Monastrell
Tempranillo

Witte druivenrassen zijn:
  
Airen
Albariño
Macabeo
Moscatel
Palomino
Pardillo
Parellada
Pedro Ximénez
Verdejo
 Xarel-lo

 Onderverdeling in wijnen

Vino Joven (Jonge wijn)
Wijn gemaakt om jong te drinken, direct na klaring gebotteld. Ook bekend onder de naam 'Vino del Año'. Het INDO (Instituto Nacional de Denominaciones de Origen) stimuleert het gebruik van de term 'Vino Joven' in plaats van de benaming 'Sin Crianza'.

Crianza
Deze wijn heeft minstens twee volledige kalenderjaren opgeslagen gelegen, met een minimum van zes maanden op eikenhouten vaten ('barrica'). Sommige gebieden zoals Rioja moedigen een houtrijping van meer dan zes maanden aan. De crianza wijn kan in het derde jaar verkocht worden. Witte en rosado-crianzas moeten minstens gedurende één kalenderjaar in de wijnkelder rijpen, waarvan drie maanden op barrica. Ze mogen tijdens het tweede jaar op de markt gebracht worden.

Reserva
Rode reservas moeten drie kalenderjaren doorbrengen in de bodega, waarvan minstens een jaar in barricas. Ze kunnen vanaf het vierde jaar verkocht worden. Witte en rosado reservas moeten twee kalenderjaren in de bodega blijven, waarvan zes maanden in barricas. Ze kunnen vanaf het derde jaar verkocht worden.

Gran Reserva
Gran Reserva wijnen worden slechts in zeer goede wijnjaren bereid. Ze moeten gedurende minstens twee kalenderjaren in barricas doorbrengen, en minstens drie jaar op fles, en mogen verkocht worden vanaf het zesde jaar. Witte wijnen en rosados moeten een rijpingsproces van minimaal vier jaar achter de rug hebben, waarvan minstens zes maanden in barricas. 

wijnkaart Spanje_1
Wijnkelder Murviedro 2
Wijnkelder Murviedro 1
wijnproeverij Murviedro